HA die “H”

Waterstof

H2, het chemische symbool voor waterstof

De ideeën over energie transitie kunnen aangepast worden met een verruimende blik naar waterstof.
De gemeente Heereveen is recent overgestapt naar deze schone brandstof die geen CO2 uitstoot kent.
Op www.hoogeveen.nl/waterstof wordt de vermeld hoe een volledige wijk is aangesloten op waterstof als alternatief voor het aardgas.

Waterstof kent alleen zuurstof en waterdamp als uitstoot waarmee dit het schoonste brandstof is die hierbij ook nog goedkoper is dan fossiele brandstoffen.
In het project Hoogeveen is een onderzoek gedaan, die in vergevorderd stadium is, waaruit blijkt dat oude dan wel bestaande wijken niet nodig is om veranderingen aan te brengen in bestaande infrastructuur.
Er kan gewoon gebruik gemaakt worden van bestaande gasleidingen.

Gemeente Amsterdam bekijkt het iets anders en neemt een afwachtende houding aan zij geven de volgende vergelijkingen op www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/duurzaam-amsterdam/aardgasvrij/alternatieven/#hd4eb5d5e-e42f-45a3-98d2-547f0fec5c0d
Waaruit het volgende citaat is gehaald over waterstof.

“Waterstof kan met behulp van elektriciteit gemaakt worden uit water, dit proces heet elektrolyse. Bij het verbranden van waterstof ontstaat warmte zonder dat daar CO2 bij vrijkomt.
Als je voor het produceren van waterstof de elektriciteit gebruikt die duurzaam is opgewekt krijg je een CO2-neutrale energiebron.
Waterstof is veelbelovend op de lange termijn!
Aanpassingen die nodig zijn voor verwarmen met waterstof zijn onder meer het ontwikkelen van een nieuwe cv-ketel, of het aanpassen van de brander van bestaande ketels.

De universiteit van Leuven heeft in 2019 een presentatie gegeven over nieuwe zonnepanelen die naast elektrische stroom opwekken ook waterstof winnen uit waterdamp.
Dus uit de directe omgeving
https://nieuws.kuleuven.be/nl/2019/kuleuven-waterstofpaneel-martens-bosserez
Het is niet nodig om een afwachtende houding aan te nemen maar gebruik maken van gegevens en ervaringen van de Nederlandse gemeentes Hoogeveen, Rozenburg, Ameland en Goeree-Overflakkee.
De Engelse gemeente Leeds zal in 2026 volledig overgestapt zijn naar Waterstof.
Bron: www.stadszaken.nl/klimaat/energie/1864/stoken-op-waterstof-deze-5-gemeenten-doen-het-gewoon

Conclusie “toon initiatief en volg niet de zogenaamde alles wetende en onzin blatende kudde”.

Deel dit bericht

Scroll naar boven