Kiwa en netwerkbedrijf Alliander bouwen samen de eerste waterstof demo-woning. Het Waterstofhuis wordt gebruikt als opleiding locatie voor monteurs, zodat zij kunnen leren hoe in woonwijken de huidige aardgasvoorziening geschikt kan worden gemaakt voor waterstof. Het demohuis wordt volgens planning begin 2021 in gebruik genomen.
Van aardgas naar waterstof
Het Waterstofhuis wordt volledig ingericht als een woonhuis, heeft een 100% waterstofketel, keuken en meterkast. In het huis wordt de toepassing van waterstof in de gebouwde omgeving naar de praktijk gebracht.
In 2021 zal Alliander in Lochem een pilot starten waarbij bestaande woningen met een aardgas-aansluiting worden overgezet op waterstof. Omdat er in deze wijk veel oudere en niet optimaal geïsoleerde woningen staan, zijn deze woningen minder geschikt voor de toepassing van warmtepompen of aansluiting op een warmtenet. Waterstof is en blijft een interessant alternatief. De bewoners van deze wijk kunnen straks het Waterstofhuis bezoeken en ervaren welke eventuele aanpassingen nodig zijn om een woning klaar te maken voor waterstof.
Wij mogen weten
De overheid subsidieert daarnaast nieuwbouwprojecten die volledig op waterstof zijn aangesloten. De bijdrage van het Programma Aardgasvrije Wijken is belangrijk om de overgang van aardgas naar waterstof voor bewoners betaalbaar te maken. De ombouw van de woning naar waterstof wordt ermee betaald; bewoners gaan dus niet meer betalen dan zij op dit moment voor aardgas betalen.
Meer Progressie…
Hoogeveen wil in 2021 samen met de bewoners van de wijk Erflanden en de samenwerkingspartners een plan verder uitwerken. De verwachting is dat de eerste zes woningen in Erflanden rond de zomer van 2022 aangesloten kunnen worden op het waterstofnet. Stad aan ’t Haringvliet in Zeeland verwacht in 2025 de eerste woningen aangesloten te hebben op het waterstofnet.
De vraag is wanneer Haarlemmermeer met een dergelijke pilot begint om aan te tonen dat koken en verwarmen met waterstof gas goedkoper en schoner is dan de huidige fossiele brandstoffen. Daarmee is het niet nodig om vijftien windmolens extra in het gebied tussen Hoofdvaart, Ringvaart en Leimuiderweg te plaatsen.